• Βιογραφικό - Δρ. Ιωάννα Γιδαράκου, ειδική ορθοδοντικός
  • Περιστατικά - Δρ. Ιωάννα Γιδαράκου, ειδική ορθοδοντικός
  • Ορθοδοντική - Δρ. Ιωάννα Γιδαράκου, ειδική ορθοδοντικός
  • Επικοινωνία - Δρ. Ιωάννα Γιδαράκου, ειδική ορθοδοντικός

Συνήθεις Ερωτήσεις

Ένας ειδικός ορθοδοντικός έχει λάβει τριετή ειδίκευση μετά την ολοκλήρωση των πενταετών οδοντιατρικών σπουδών και έτσι μπορεί, να διορθώσει τις οδοντικές και σκελετικές ανωμαλίες και να διασφαλίσει τη σωστή λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος και την αρμονία του προσώπου. Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι «μύθοι» σχετικοί με την ορθοδοντική επιστήμη και τα αντίστοιχα γεγονότα.

Μύθος: Τα «σιδεράκια» είναι μόνο για παιδιά.
Γεγονός: Το ποσοστό των ενηλίκων ορθοδοντικών ασθενών αυξάνεται συστηματικά . Δεν υπάρχει όριο ηλικίας, για να αποκτήσουμε ίσια δόντια, σωστή σύγκλειση και ελκυστικό χαμόγελο!

Μύθος: Ο οικογενειακός μας οδοντίατρος είπε, πως μπορεί, να ισιώσει τα δόντια μου.
Γεγονός: Οι ειδικοί ορθοδοντικοί λαμβάνουν την κατάλληλη μετεκπαίδευση, για να καθίστανται ικανοί, να διορθώσουν τα στραβά δόντια. (1)

Μύθος: Οι ορθοδοντικοί είναι απαραίτητοι μόνο για τα σύνθετα και δύσκολα περιστατικά.
Γεγονός: Οι ορθοδοντικοί έχουν την απαιτούμενη γνώση, εκπαίδευση και εξειδίκευση, ώστε να αναγνωρίζουν ένα απλό από ένα σύνθετο περιστατικό και να πράττουν ανάλογα. Πολλές φορές ένα φαινομενικά απλό πρόβλημα είναι ουσιαστικά περίπλοκο ως προς τη θεραπεία του. (2)

Μύθος: Τα δόντια μου φαίνονται ίσια. Επομένως σίγουρα δε χρειάζομαι ορθοδοντικό έλεγχο.
Γεγονός: Συχνά τα φαινόμενα απατούν! Είναι σημαντικό, να έχω και ίσια δόντια και σωστή σύγκλειση. Ο ειδικός ορθοδοντικός θα διασφαλίσει και τα δύο. (3)

Μύθος: Τα «σιδεράκια» είναι επώδυνα και θα τα φοράω για πολλά χρόνια!
Γεγονός: Η περίοδος προσαρμογής είναι σύντομη, οι δε σύγχρονες μέθοδοι και τα εξειδικευμένα υλικά που χρησιμοποιούμε διασφαλίζουν ένα άρτιο αποτέλεσμα με τη μεγαλύτερη δυνατή άνεση για τον ασθενή. Η διάρκεια της θεραπείας εξαρτάται από το αρχικό πρόβλημα και στην πλειονότητα των περιπτώσεων δεν υπερβαίνει τους 12-18 μήνες.

Μύθος: Μου είπαν πως το παιδί μου πρέπει, να αλλάξει όλα τα παιδικά του δόντια, για να επισκεφθούμε ορθοδοντικό.
Γεγονός: Η πρώτη προληπτική επίσκεψη σε ορθοδοντικό συστήνεται, να μη γίνεται αργότερα από την ηλικία των 7 ετών. Η ορθοδοντικός σας θα σας ενημερώσει για τυχόν υπάρχοντα ή μελλοντικά ορθοδοντικά προβλήματα. Σε μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί, να είναι πιο δύσκολη ή και αδύνατη η επίτευξη ενός ιδανικού αποτελέσματος.

Μύθος: Η ορθοδοντική είναι μία δαπανηρή, αισθητική θεραπεία.
Γεγονός: Η ορθοδοντική θεραπεία αποτελεί μία επένδυση υγείας για μία ζωή, σε κάθε ηλικία. Το λαμπερό χαμόγελο, η αρμονική σύγκλειση και τα ίσια δόντια διασφαλίζουν τόσο την υγεία όσο και την αισθητική!


Παραπομπές:

(1) Όπως και οι γενικοί οδοντίατροι, αποφοιτούν από την οδοντιατρική σχολή μετά από πενταετείς προπτυχιακές σπουδές. Συνεχίζουν όμως με τριετή ειδίκευση σε αναγνωρισμένα ορθοδοντικά προγράμματα. Οι ορθοδοντικοί είναι επομένως οι ειδικοί, που μπορούν, να αποκαταστήσουν τη σύγκλειση (το πώς «κλείνουν» τα πάνω με τα κάτω δόντια), να ισιώσουν τα δόντια, να διορθώσουν τις γνάθους και να διασφαλίσουν τη σωστή μορφή και λειτουργία του στοματογναθικού συστήματος. Θεραπεύουν πολυάριθμους ασθενείς κάθε χρόνο χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά και τις σωστές συσκευές για κάθε περίπτωση ξεχωριστά. Οι ειδικοί ορθοδοντικοί έχουν γνώση όλου του εύρους των ορθοδοντικών «εργαλείων» - περιλαμβανομένων των αγκυλίων («σιδεράκια»), των κινητών συσκευών και άλλων μηχανισμών. Επομένως γνωρίζουν τι να χρησιμοποιήσουν και πώς, διότι ασχολούνται με αυτό αποκλειστικά και καθημερινά. Μέσω των συνεδρίων και των επιστημονικών άρθρων ενημερώνονται διαρκώς για τις εξελίξεις στην τεχνολογία και την ορθοδοντική επιστήμη.

(2) Όταν η συγκλεισιακή ανωμαλία είναι εύκολη, ο ορθοδοντικός σας θα τη θεραπεύσει σε σύντομο χρονικό διάστημα. Στα πιο περίπλοκα περιστατικά ο ειδικός θα καταστρώσει ένα αποτελεσματικό σχέδιο θεραπείας, για να επιτευχθεί παράλληλα μία λειτουργική σύγκλειση και ένα όμορφο αισθητικό αποτέλεσμα.

(3) Οι σύγχρονοι ορθοδοντικοί μηχανισμοί ισιώνουν τα δόντια αρκετά πιο εύκολα σε σχέση με το παρελθόν. Η επίτευξη της σωστής σύγκλεισης όμως απαιτεί ειδικές γνώσεις, σωστό σχέδιο θεραπείας και μεθοδευμένη θεραπευτική προσέγγιση.