• Βιογραφικό - Δρ. Ιωάννα Γιδαράκου, ειδική ορθοδοντικός
  • Περιστατικά - Δρ. Ιωάννα Γιδαράκου, ειδική ορθοδοντικός
  • Ορθοδοντική - Δρ. Ιωάννα Γιδαράκου, ειδική ορθοδοντικός
  • Επικοινωνία - Δρ. Ιωάννα Γιδαράκου, ειδική ορθοδοντικός

Ορθοδοντική

Η ορθοδοντική επιστήμη αποτελεί ειδικότητα της γενικής οδοντιατρικής. Κάθε ειδικός ορθοδοντικός έχει λάβει τριετή ειδίκευση μετά την ολοκλήρωση φοίτησης στην Οδοντιατρική. Το ευρύ και πολύπλοκο πεδίο της Ορθοδοντικής απαιτεί όχι μόνον την αρχική τριετή ειδίκευση, αλλά και τη συνεχή ενημέρωση και επιμόρφωση του ειδικού πάνω στις εξελίξεις της επιστήμης του μέσω της διεθνούς βιβλιογραφίας και της συμμετοχής σε συνέδρια. Όλα αυτά απαιτούνται, διότι η ορθοδοντική επιστήμη δεν αφορά απλά στα «ίσια δόντια». Η αρμονική σύγκλειση, η αποφυγή φθοράς των οδοντικών ιστών, το ιδανικό σκελετικό υπόβαθρο, η ισορροπημένη μασητική λειτουργία, η ευχερέστερη διατήρηση της στοματικής υγιεινής και η καλύτερη άρθρωση αποτελούν μερικά μόνον από τα θετικά στοιχεία της επιτυχημένης ορθοδοντικής παρέμβασης.

Στο ιατρείο μας επικεντρωνόμαστε στη μεταμόρφωση του ασθενούς σε ένα άτομο με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση μέσω της μεταβολής της θέσης των δοντιών και της διευθέτησής τους σε μία αρμονική και σωστή σύγκλειση. Ένα λαμπερό, όμορφο χαμόγελο είναι το πιο εμφανές αποτέλεσμα της ορθοδοντικής θεραπείας. Παράλληλα η θεραπεία κάθε ασθενούς μας είναι αυστηρά εξατομικευμένη και λαμβάνει υπόψιν της παραμέτρους όπως η αισθητική του προσώπου, το προφίλ, το οστικό υπόβαθρο, η περιοδοντική κατάσταση και το μυϊκό υπόστρωμα των χειλέων και των γνάθων. Χάρη στο ανώτατο επίπεδο εκπαίδευσης και την κλινική εμπειρία, η Δρ Γιδαράκου διαθέτει τις γνώσεις και τις απαραίτητες δεξιότητες, ώστε να προτείνει την πλέον κατάλληλη θεραπεία και τα μέσα επίτευξης αυτής για κάθε ασθενή.


Class I ideal occlusion


Ορθοδοντική ενηλίκων

Η ορθοδοντική θεραπεία ενήλικων ασθενών αποκτά όλο και μεγαλύτερη απήχηση.
Ενδεικτικοί λόγοι για τους οποίους είναι σημαντική η θεραπεία ορθοδοντικών ανωμαλιών σε ενήλικες ασθενείς:

- Βελτίωση της αισθητικής του χαμόγελου και του προσώπου γενικότερα
- Βελτίωση του επιπέδου στοματικής υγιεινής
- Αποφυγή ή βελτίωση περιοδοντικών προβλημάτων (ενδεικτική φωτογραφία)
- Προ-προσθετική ορθοδοντική παρέμβαση για υποβοήθηση του γενικού οδοντιάτρου στην αποκατάσταση ελλειπόντων δοντιών
- Αποφυγή φθοράς των οδοντικών ιστών
- Ενίσχυση της αυτοπεποίθησης

Η σύγχρονη ορθοδοντική επιστήμη έχει στη διάθεσή της διάφορες μεθόδους θεραπείας, που ανταποκρίνονται στις υψηλές αισθητικές απαιτήσεις των ασθενών μας.

- Διαφανή αγκύλια (σιδεράκια): αποτελούν την πλέον δημοφιλή λύση. Διάφορα υλικά ανήκουν στην κατηγορία αυτήν, όπως τα κεραμικά, τα πολυκρυσταλλικά και τα σιδεράκια από ορυκτό ζαφείρι. Τα τελευταία σε συνδυασμό με αισθητικά («λευκά») σύρματα παρέχουν ένα εξαιρετικά αισθητικό αποτέλεσμα.

- Invisalign®: μία άλλη αισθητική θεραπευτική επιλογή είναι η χρήση διαφανών ναρθήκων, που κατασκευάζονται σε ειδικό ορθοδοντικό εργαστήριο στις Η.Π.Α. Για την εφαρμογή αυτής της τεχνικής και την επίτευξη ενός ιδανικού τελικού αποτελέσματος, απαιτείται σωστή επιλογή του περιστατικού από το θεράποντα ορθοδοντικό. Οι ειδικοί νάρθηκες, που κατασκευάζονται μετά από ψηφιακή σάρωση των αποτυπωμάτων του ασθενούς, είναι διάφανοι, αφαιρέσιμοι και άνετοι. Το μοντέλο θεραπείας και η πρόοδος της θεραπείας του ασθενούς απεικονίζονται στο ειδικό ηλεκτρονικό πρόγραμμα θεραπείας ClinCheck.

- Orthocaps®: η μέθοδος αυτή επίσης ανήκει στην κατηγορία των διαφανών ναρθήκων και σαν φιλοσοφία προσομοιάζει την Invisalign®.

- Γλωσσικά αγκύλια: αποτελούν άλλη μία «αόρατη» επιλογή. Τοποθετούνται στην υπερώια ή γλωσσική επιφάνεια των δοντιών, επομένως είναι απόλυτα αισθητικά και αόρατα. Τα πιο εξελιγμένα αυτών είναι τα Incognito®, τα οποία κατασκευάζονται με τη χρήση ρομπότ αποκλειστικά για τα δόντια του κάθε ασθενούς και για αυτόν το λόγο είναι πιο αξιόπιστα και άνετα στην αίσθηση.

Η Δρ Ιωάννα Γιδαράκου είναι πιστοποιημένη ειδική ορθοδοντικός για όλες τις προαναφερθείσες τεχνικές (Invisalign®, Orthocaps®, Incognito®).
Πλην των ανωτέρω σε ενήλικες ασθενείς με έντονα σκελετικά προβλήματα μπορεί, να προταθεί και ο συνδυασμός της ορθοδοντικής θεραπείας με την ορθογναθική χειρουργική. Στις περιπτώσεις αυτές ο ειδικός ορθοδοντικός συνεργάζεται με γναθοχειρουργό για την επίτευξη του επιθυμητού αποτελέσματος.

Invisible aligners
Lingual brackets
Mandibular advancement
Mandibular setbackΟρθοδοντικές Συσκευές

Η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει μία πληθώρα υλικών και τεχνικών στον ειδικό ορθοδοντικό. Μέσα από αυτήν την ποικιλία μπορούν, να ικανοποιηθούν όλες οι λειτουργικές και αισθητικές ανάγκες των ασθενών κάθε ηλικίας.

Οι απλές μετακινήσεις δοντιών μπορούν, να πραγματοποιηθούν με τη χρήση κινητών συσκευών, τα γνωστά «μασελάκια». Κινητές είναι επίσης και οι λειτουργικές συσκευές, που χρησιμοποιούνται σε ανταπτυσσόμενα άτομα για τη διόρθωση σκελετικών κυρίως ανωμαλιών.

Οι κλασικές ορθοδοντικές θεραπείες σε παιδιά πραγματοποιούνται με τα γνωστά μεταλλικά αγκύλια («σιδεράκια»). Οι συσκευές αυτές είναι πάγιες, με την έννοια ότι επικολλώνται στα δόντια του ασθενούς και αφαιρούνται με το πέρας της ορθοδοντικής θεραπείας. Μία διακριτική επιλογή στην κατηγορία αυτήν αποτελούν τα διάφανα αγκύλια, κατασκευασμένα από υλικά που πληρούν υψηλές αισθητικές απαιτήσεις (κεραμεικά, ζαφείρι κά).

Η μέθοδος Invisalign® και Orthocaps® χρησιμοποιούν διαδοχικούς, διαφανείς νάρθηκες για τη μετακίνηση των δοντιών. Οι «αόρατες» αυτές τεχνικές απευθύνονται κυρίως σε ενήλικες ασθενείς και κατά περίπτωση σε εφήβους.

Η γλωσσική ορθοδοντική αποτελεί επίσης μία αισθητική εναλλακτική, καθώς οι μηχανισμοί είναι τοποθετημένοι στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών (π.χ. Incognito®).


Direct bonding procedure                 Braces brushing techniques